Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 'uyuşturucu ticareti yapmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadığı ünlü sanatçı Deniz Seki avukatı aracılığı ile Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.
Yazılı açıklama yapan Deniz Seki'nin avukatı Naim Karakaya, 'Deniz Seki hakkında, kapatılan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesince verilen ve usul ve esas yönünden hukuka aykırı olduğu için tarafımızca temyiz edilen mahkumiyet hükmü, Yargıtay'ın bu davalar hususunda uzmanlaşmış ilgili dairesince bozulmasına rağmen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazı neticesinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca oyçokluğu ile onanmıştır.
Dikkat edilmelidir ki bu yargılamada daha sonradan kapatılan bir mahkemece hüküm verilmiş ve bu mahkemeler kapatılırken de yaptıkları yargılama hususunda 'adil yargılanma' yönünden büyük sakıncaların söz konusu olduğu bizzat kanun gerekçesinde yer almıştır' ifadelerini kullandı. Yapılan yargılamada ise olaya ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yönelik tüm delil toplama taleplerinin reddedildiğini savunan Karakaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Dinlenmesini istediğimiz hiçbir tanık dinlenmemiştir.
Mahkemenin kararına dayanak olan tek delil telefon görüşme kayıtları olup bunların da kanuna aykırı olarak elde edildiği tüm yönleriyle ortaya konulmuş, ancak bu yönelik beyanlarımız da her nasılsa dikkate alınmamıştır.
Neticede somut hiçbir delil yokken, dinlenen ilgili tüm şahıslar aksi yönde beyanda bulunuyorken ve müvekkilimiz ile ilişkilendirilebilecek tek bir uyuşturucu madde bulunmamışken mahkeme telefon görüşme kayıtlarını gerçek mecralarının çok dışında sübjektif bir şekilde yorumlamış ve yalnızca kullanıcı olduğunu beyan eden ve bu gerçek de her yönüyle açık olan Türkiye'nin en önemli ses sanatçısı ve bestecilerinden birinin uyuşturucu satıcısı olduğuna karar vermiştir. Bu şekilde verilen bir karar bizce hukuka aykırı olup müvekkilimizin başta adil yargılanma hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetlerini ağır bir şekilde ihlal etmiştir bu nedenle tarafımızca müvekkilimize vekaleten 15.04.2014 tarihi itibariyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştır.
Bu başvuruda ilk olarak, yargılamayı yapan mahkemenin kapatılmasına rağmen, kanuna eklenen ek bir madde ile verdiği kararların geçerli olmasının sağlanmasının Anayasa'nın eşitlik, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiği ve bu yönüyle Anayasa'ya da aykırı olduğu belirtilmiş, Anayasa Mahkemesinin bir dava olan bu bireysel başvuruda öncelikle bu Anayasa'ya aykırılık iddiasını incelemeye yetkili olduğu ve bu kanun maddesini Anayasa'ya aykırı olduğu için iptali ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesi talep edilmiştir.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder